Objavljeni javni razpisi za leto 2023 – področje umetnosti in delovne štipendije

Ministrstvo za kulturo, 14. oktober 2022 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javne razpise za izbor kulturnih projektov na področjih uprizoritvenih, glasbenih in vizualnih umetnosti ter za dodelitev delovnih štipendij na področju umetnosti za leto 2023. Na vseh razpisanih področjih je zagotovljeno več sredstev kot v zadnjih letih, kar uresničuje našo zavezo o podpori t. i. živi umetnosti. Rok za prijavo je 14. november 2022.

Po dveh letih obujamo dialoške skupine – vabilo k prijavi

Ministrstvo za kulturo, 14. oktober 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo ponovno obujamo strukturiran dialog s ključnimi deležniki v kulturi. Potem ko po več kot desetletju delovanja skupin prejšnje vodstvo ministrstva te prakse ni nadaljevalo, danes objavljamo javni vabili k sodelovanju v delovnih skupinah za trajni dialog za javne zavode ter samozaposlene in druge delavce v kulturi, CNVOS pa bo izvedel postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij za delovno skupino s tega področja.

Ustanovljena Medresorska delovna skupina za pripravo novele Zakona o javni rabi slovenščine

Ministrstvo za kulturo, 13. oktober 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo smo ustanovili Medresorsko delovno skupino za pripravo novele Zakona o javni rabi slovenščine. V delovni skupini bodo zastopani predstavniki in predstavnice Ministrstva za kulturo (Direktorat za medije, Služba za slovenski jezik), Inšpektorata za kulturo in medije, Tržnega inšpektorata ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prvi razpisi za mobilnost Kultura premika Evropo

CED, 13. oktober 2022 ― Prvi razpisi za individualne mobilnosti ali skupine posameznikov so že objavljeni, in sicer na področjih: glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti. Prijave med 10. oktobrom 2022 in 31. majem 2023.

Ministrica dr. Asta Vrečko sprejela ponujeni odstop dr. Dimitrija Rupla

Ministrstvo za kulturo, 12. oktober 2022 ― Ministrica dr. Asta Vrečko je sprejela danes ponujeni odstop direktorja Javne agencije za knjigo dr. Dimitrija Rupla. Ob tem je poudarila, da so se že pred prihodom nove ekipe, junija letos, vrstila opozorila strokovne javnosti, da priprave na frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija prihodnje leto častna gostja, ne potekajo dobro. Opozorila so šla predvsem v smeri zamud pri pripravi projekta.

Nov ukrep Evropske komisije za podporo mednarodni mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev

Ministrstvo za kulturo, 12. oktober 2022 ― Evropska komisija je začela izvajati nov ukrep za podporo mednarodni mobilnosti za umetnike in kulturne delavce Kultura premika Evropo (angleško Culture Moves Europe) ter obenem objavila prvi poziv za individualno mobilnost. Ukrep bo s podporo programa Ustvarjalna Evropa med letoma 2022 in 2025 izvajal Goethe Institut.

Državni sekretar Čelik se je udeležil dveh dogodkov o kulturi gradnje

Ministrstvo za kulturo, 12. oktober 2022 ― Državni sekretar Matevž Čelik se je 13. septembra udeležil okrogle mize Prepovedane vernakularnosti, na kateri so razpravljali o gradnji z naravnimi materiali, in 28. septembra mednarodne konference o divji naravi v mestu Palača divjine, ki je naslovila načine videnja, razumevanja in spodbujanja biodiverzitete v mestih 21. stoletja.

Mednarodni simpozij Svetovna dediščina 20. stoletja

Ministrstvo za kulturo, 11. oktober 2022 ― Ministrstvo za kulturo bo skupaj s partnerji 20. oktobra v Ljubljani organiziralo mednarodni simpozij Svetovna dediščina 20. stoletja. Simpozij bo posvečen izzivom in izkušnjam pri upravljanju in presoji vplivov posegov na arhitekturno dediščino v kontekstu Konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Obvezne prijave do 14. oktobra, omogočen bo tudi videoprenos v živo.
še novic